Jolanda Spruit, MSc.

Als Master in de Bewegingswetenschappen ben ik gespecialiseerd in de inspanningsfysiologie middels opleiding, werkervaring en congressen. Ik ben 5 jaar lang inspanningsfysioloog geweest binnen het lectoraat van de Hogeschool Utrecht waarbij ik maximale inspanningstesten heb afgenomen, geïnterpreteerd en mensen uit verschillende doelgroepen heb geadviseerd over trainen, bewegen en gezondheid.
Daarnaast ben ik bij de Hogeschool Utrecht 7 jaar werkzaam geweest als docent bij de opleiding Fysiotherapie in de richtingen Anatomie, Inspanningsfysiologie en Trainingsleer.

Mijn belangstelling voor trainingsleer komt mede voort uit mijn verleden als topsporter in het (marathon)schaatsen en wielrennen. Ik trainde als pupil bij Stv de Lekstreek. Als juniore C en B trainde ik bij gewest Zuid-Holland voor de langebaan. In 2005 heb ik als juniore A de overstap gemaakt naar de marathon. In mijn eerste seizoen bij het 5-banen toernooi won ik 2 wedstrijden, reed ik veel op het podium en won ik het klassement. In mijn tweede seizoen, bij het 6-banentoernooi werd ik tweede in het klassement. De overstap naar de topdivisie ging me makkelijk af en ik reed al enkele keren in de top-10.  Eerst reed ik voor Groenehartsport, het jaar daarna voor Cakyline.  In 2009 reed ik voor het eerst succesvol de 200km op de Weissensee en de wedstrijden in Zweden waar ik twee keer als vierde eindigde. Soms kon ik voor eigen succes gaan, maar veelal voelde ik me goed in de rol van knecht. In 2009 stapte ik over naar Frisia, de ploeg van Danielle Bekkering. Ik werd voor het eerst 2e op kunstijs, 2e op natuurijs in Veenoord en 3e op het Runnmeer in Zweden. In 2010 werden we Team Make a Wish en begon ik het seizoen goed, maar wel met een knieblessure. Toen ik in December de ziekte van Pfeiffer bleek te hebben was het einde in zicht. Mijn laatste wedstrijd als wedstrijdrijder was de unieke Holland Venetietocht in Giethoorn op Natuurijs. Een wedstrijd om nooit te vergeten. Ik heb twee jaar geprobeerd om terug te komen in het marathonpeloton. In 2012 ben ik wedstrijden bij de amateurs gaan fietsen bij NWVG, maar in de zomer van dat jaar heb ik definitief besloten te stoppen met marathonschaatsen toen ik m'n niveau niet terug kreeg. Wel heb ik nog een jaar gekoerst bij NWVG. Mijn passie voor schaatsen is gebleven. Ik kan nog steeds genieten van een snelle bocht of mooi natuurijs.

Van nature ben ik dus een echte duursporter. Ik heb de opleiding tot schaatstrainer-coach niveau 3 bij de KNSB gevolgd. Ik heb drie jaar de Baanselectie Marathonschaatsen Utrecht getraind en ondersteun nu de marathontrainer van de Schaatsacadamie Utrecht met de periodisering, trainingschema's en professionele ontwikkeling van de schaatser. Tevens heb ik ski-racers van Ski Racing Discovery 3 jaar lang ondersteund bij het behalen van hun sportieve doelen door het begeleiden van de fysieke meetmomenten/testen en het ondersteunen van de trainer. 1 ski-racer heb ik gedurende een periode van 6 jaar begeleid in het verkrijgen van de fysieke vaardigheden en kracht om toegelaten te kunnen worden aan een ski-opleiding in Oostenrijk. Via sport en spel gingen we tijdens de groeispurt naar volwaardige trainingen. In de laatste jaren was de samenwerking tussen de sporter, ski-trainer, personal trainer en mij belangrijk om tot topprestaties te komen. En sinds 2017 heb ik al tientallen individuen met de meest uiteenlopende trainingsdoelen begeleid met maatwerk. Bij de recensies is te lezen hoe verschillende sporters dat hebben ervaren.

Bij MSP Opleidingen in Leiden ben ik opgeleid tot gecertificeerd sportmasseur en -verzorger met een aanvullende module voor de behandeling van trigger points.

Ik wil mijn kennis en ervaring gebruiken om mensen te begeleiden bij het behalen van hun sportieve doelen. Bij mijn begeleiding hoort impliciet dat ik je leer hoe met training om te gaan zodat je steeds zelfstandiger wordt in het sturen van belasting en belastbaarheid.

Elk individu is anders, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Ik sta daarom voor een individuele aanpak, ook binnen een groep. Ik ben van mening dat je alleen dan tot de optimale prestaties kunt komen, met minimale kans op overbelasting. Ik sta voor kwaliteit en betrokkenheid zodat je houvast hebt bij het bereiken van jouw sportieve doel.

Om mijn begeleiding nog beter aan te laten sluiten bij de verschillende individuen ben ik in 2016 begeleid door een sportpsycholoog. Ik heb leren werken met het concept van 'action type', leerstijlen en communicatiestijlen.

IMG_0024 kopie
Bewegingsanalyse op loopband
img_0117-1-2
Schaatsen
Fietsen